Blog Layout

Palveluista voimaa elämään

Kuntalaisille suunnatut monipuoliset palvelut ovat joskus elämän tärkeimpiä asioita. Etenkin kun elämässä voi tapahtua suunnittelemattomia muutoksia niin terveyden kuin työtilanteen suhteen. 

Pitkäaikaistyöttömyys vaikuttaa sekä terveyteen että sosiaaliseen kanssakäymiseen. Siksi kaikki palvelut, niin julkiset kuin yksityiset liittyen pitkäaikaistyöttömien kuntouttamiseen ovat elintärkeitä sekä yksilön terveyden että yhteiskunnan hyvinvoinnin takia. 

"Ihmisiä itseään pitää kuulla, kun päätetään heidän tärkeistä asioistaan”, toteaa Tiina Sinervo-Nicol. Työtoiminnanohjaajana toimiva Tiina on yksi kuntouttavaa työtä tekevistä henkilöistä. Hän kuntouttaa taiteen avulla. 

Tiina toteaakin, että tuloksia syntyy pitkällä aikavälillä tiiviissä asiakastyössä, jossa sosiaalisuus ja yhdessä tekeminen lisää asiakkaiden elämänhallintataitoja, lisää itsekunnioitusta ja parantaa työelämätaitoja.

Kuva yhteisötaidenäyttelystä

Pitkäaikaistyöttömät ovat työttömiä, joiden työttömyys on kestänyt yhtäjaksoisesti yli vuoden. Heille voidaan tarjota kuntouttavaa työtoimintaa. Kuntouttava työtoiminta on lakisääteinen palvelumuoto, jota Loimaalla tarjotaan yhteistyössä TE-toimiston ja sosiaaliviranomaisten kanssa. 


Tiina Sinervo-Nicol on intohimoinen kulttuuritoimija. Tiinan ohjaama kuntouttava työtoiminta onkin taidepohjaista, sillä hänen mukaansa taide kuuluu kaikille ja kulttuuri on kuntalaisen perusoikeus.


Tiinan ryhmä on Loimaan Taideryhmä, joka on osa Varsinais-Suomen Hyvinvointialueen työllisyyttä edistävistä ryhmätoiminnoista. Taiteella käsitellään oman työnkuvan kehittymistä sekä prosessia ja tarkoitusta kuntouttavan taideryhmän taustalla.


Yksi kuntouttava työryhmä päätyi tekemään yhteisötaidenäyttelyn, joka sisälsi multimediatyön, kolmiulotteisen taideteoksen ja sen taustalle äänitettynä pitkäaikaistyöttömien omia tarinoita ja ajatuksia.



Tarinoissa musiikki, sanotus ja sovitus on Kati Ventelän yhteistuumin toteutettuna taideryhmän  ja ohjaajan kanssa. Lopputuloksena saatiin monipuolinen ja pysäyttävä taidekokonaisuus.


Yhteisötaidenäyttely, joka esteltiin Alastaron kirjastolla, kertoo ryhmän kolmen kuukauden kehitysmatkasta, käytettiin taiteen uusia menetelmiä ja digitalisaatiota. Taideteosten yhteydessä mainitulla QR-koodilla pääsi tarinoihin.


Mitä tapahtui kolmen kuukauden jälkeen ryhmäläisille?  Yhteenvetona:  kuusi aloitti, josta yksi jatkoi matkaansa eri suuntaan.  Viidestä työryhmäläisestä kaksi siirtyi opiskelemaan ja loput jatkavat ryhmässä.


Alla kerättynä kuvia taideteoksista sekä niihin liittyvistä äänitetyistä tarinoista.


Ota itsellesi hetki aikaa, tutustu teoksiin ja kuuntele tarinat. Nauti!


Kuvassa taideteos, Jaanan omakuva: Rakastettava vaistoaja

Jaana: Rakastettava vaistoaja


https://www.youtube.com/watch?v=HNq7zhLcVAY

Satu: Ruusuntuoksuinen muusikko


https://www.youtube.com/watch?v=Z7qFZjtj9Wg


Kuvassa taideteos, Satun omakuva: Ruusuntuoksuinen muusikko
Kuvassa taideteos, Tiinan omakuva: inspiroiva mystikko
Kuvassa paperimassasta tehty taideteos, iso torvi
Kuva taidenäyttelystä Alastaron kirjastolla
Takaisin blogiin
Share by: