Blog Layout

Miten ottaa ilo irti liikunnasta? 5+1 vinkkiä, joiden avulla teet treenaamisesta rutiinin

Pikkukaupunki voi olla kokoaan isompi paikka harrastaa liikuntaa. Tarjontaa löytyy vaativaankin makuun, ja mikä parasta, liikuntapaikoille on lyhyt matka. 

Teksti ja kuvat: Jaana Tapio


Moni meistä tietää tunteen: sohva houkuttaa enemmän kuin kuntosali, ja ainoaksi liikunnaksi jää lenkkeily telkkarin ja jääkaapin välillä. Kunnostaan huolta pitäminen voi kuitenkin olla helppoa – ja pienen kaupungin harrastusmahdollisuuksia hyödyntäessä usein jopa halpaa tai ilmaista. 

1. Pidä kynnys matalana – treenaa ulkona ja ilmaiseksi

Jos kuntosalin raudankalke kyllästyttää tai jopa pelottaa niin, ettei salille tule edes lähdettyä, kokeile tehdä lihaskuntotreeniä ulkona. Suunnista vaikkapa lähimetsikköön ja käytä luontoa kuntosalina. Roiku puun oksalta, punnerra puunrunkoa vasten, askella kivelle tai kannolle. Kaatuneiden puunrunkojen päällä tasapainoilu sopii kaikenikäisille ja kehittää tasapainoa. 

Ota lapset mukaan treeniin ja tee kyykkyjä lapsi reppuselässä lisäpainona – reidet huutavat mukavasti hoosiannaa samalla, kun lapset kiljuvat innosta. 

Kokeile myös rakennettuja ulkoliikuntapaikkoja, kuten vesitornin tai Harjureitin kuntoportaita ja keskuspuiston kuntolaitteita. Kuka ehtii ensimmäisenä ylös portaita?

Kuvassa henkilö treenaamassa ulkoliikuntalaitteissa

2. Pidä hauskaa ja ota kaverit mukaan – kokeile vaikka frisbeegolfia


Vaikka yksin puurtaminen maistuisi puulta, porukassa liikkumaan tulee lähdettyä, vaikkei aina niin huvittaisikaan – kun kerran tuli luvattua. Moni jo käykin yhdessä kaverin kanssa lenkillä, mutta entä jos seuraavalla kerralla kokeilisitte jotain ihan uutta?


Yksi vaihtoehto on frisbeegolf, jonka voi aloittaa edullisesti hankkimalla vain muutaman kiekon. Heittoihin keskittyessä ja radalla tarpoessa kunto kohenee kuin huomaamatta ja arkihuoletkin unohtuvat.


Loimaalta löytyy eri tasoisia ratoja aloittelijoille ja jo edistyneemmille heittäjille. Ei muuta kuin kiekot viuhumaan!

Kuvituskuva lenkkitossuista maastossa

3. Opettele uusia taitoja – osaatko jo suunnistaa?


Entä jos liikkuessa opettelisi samalla jotakin uutta?


Suunnistaessa kehität niin lihaskuntoa kuin kestävyyttä, ja metsän pehmeä alusta on lempeä nivelille. Suunnistaessa aivotkin pääsevät hommiin, jotta pysyt kartalla ja löydät oikeat reitit.


Suunnistuksen perusteet on helppo ottaa haltuun esimerkiksi Loimaan eri luontoalueiden suunnistuskarttojen avulla. 

4. Liiku vuodenaikojen mukana – sukset jalkaan ja menoksi


Ota liikkumiseesi inspiraatiota vuodenaikojen vaihtumisesta ja tee sitä, mikä milloinkin tuntuu hyvältä.


Kun lunta on vihdoin tarpeeksi, tekee hiihtokansan mieli jo ladulle. Ladulla jaksaa lykkiä ihan vain jo sen ajatuksen voimalla, että seuraavalla viikolla lumet voivat olla jo sulaneet ja eikä hiihtämään enää pääse.


Loimaan kuntoratojen ja latujen listaukseen on kerätty myös linkit sivuille, joista voi tarkistaa latujen ajantasaisen tilanteen.  

Kuvassa henkilö treenaamassa ulkokuntoilulaitteisa

5. Löydä oma juttusi


Se, mikä on yhden mielestä aivan huippua, ei välttämättä kiinnosta toista.


Ei siis kannata luovuttaa, vaikka ensimmäiset liikuntakerrat eivät ihan kolahtaisi. Ehkä jokin toinen laji sopiikin sinulle paremmin?


Tutustu paikkakunnan laajaan lajitarjontaan ja lähde rohkeasti kokeilemaan!


Katso itsellesi sopivat liikuntavinkit.

Kuva kuntoportaat

+ 1 Muista ottaa myös rennosti


Hikisen lenkin tai tiukan treenin jälkeen keho ja mieli kaipaavat lepoa. Kesällä saunan täydentää pulahdus järveen, talvella avantoon. Vesihovissa voit ensin tehdä kunnon treenin ja rentoutua sen jälkeen löylyissä.


Lähteet: Suomen Latu, Suunnistusliitto

Takaisin blogiin
Share by: