Blog Layout

Kirjastot - kaikkien paikkoja

Tapahtumat, tilaisuudet ja ryhmäkäynnit tuovat säpinää kirjastojen syksyyn. Vastapainona kirjasto tarjoaa rauhallisen tilan oleilla ja lukea. Tai voit koota vaikka palapeliä! 


Syksy saa aikaan monenlaista vipinää myös kirjastoissa: koululaiset tulevat luokkakäynneille, lukupiirit kokoontuvat, Novellikoukku vetää käsitöiden sekä kirjojen ystäviä ja Studia Generalia -luennoilla kuullaan historiaa läheltä ja kaukaa, tällä kertaa Oripäästä ja Viipurista. 

Uutena tapahtumana pääkirjastossa on aloitettu Muistatko-tilaisuudet, joissa jaetaan niin ruokaan, kirjastoon kuin koulumaailmaankin liittyviä muistoja. Muistatko esimerkiksi, milloin sait ensimmäisen kirjastokorttisi tai mitä ruokaa et lapsena voinut sietää? 

Yksi isoimmista tilaisuuksista koittaa lokakuussa, kun pääkirjastoon saadaan torstaina 12.10. kirjailijavieraaksi suositun Turkuun sijoittuvan Puuvillatehdas-sarjan tekijä Ann-Christin Antell. 


Vierailullaan hän on luvannut kertoa kirjasarjansa synnystä ja kirjoitusprosessista sekä näyttää vanhoja teemaan liittyviä kuvia. Antellin trilogiasta ilmestyi tänä vuonna viimeinen osa Puuvillatehtaan kilpailija. 



Toinen erikoisempi tapahtuma liittyy ajankohtaiseen true crime -ilmiöön, kun pääkirjastossa pääsee seuraamaan bloggaaja Teemu Saarenpään ja Joku tietää jotain -podcastin tekijä Juulia Raivion Rikollisia dialogeja -keskustelua keskiviikkona 25.10. Illan teemoja ovat muun muassa rikokset, niiden tekijät ja se, mikä meitä rikosten maailmassa oikeastaan kiehtookaan. 

Viime syyslomalla pääkirjastossa pidettiin ensimmäinen lapsille ja perheille suunnattu Satupäivä, ja tänä vuonna taas tiedossa on Soturikissa-aiheinen tapahtuma tiistaina 17.10. Jos fantasia, kissat ja tekeminen syyslomalle kiinnostavat, pysy kuulolla esimerkiksi kirjaston Facebookissa ja kotisivuilla


Toki myös kirjastojen uutuushyllyt täyttyvät, sillä syksyllä ilmestyy iso osa uutuuskirjoista. Kenties bongaat heti lukuvinkkejä Loisto-kirjastojen lainatuimpien tai varatuimpien listalta? Ne löytyvät kotisivujen Kirjasto suosittelee -osiosta. Verkkokirjastossa voit tehdä varauksen heti

Tekemistä ja hengaamista 


Kirjastot ovat tänä päivänä koko kansan olohuone -tyyppisiä paikkoja, joissa saa opiskella, harrastaa ja työskennellä -ja tietenkin ihan vain oleskella, lukea ja tutkia kirjoja. Kirjastossa on täysi lupa haahuilla päämäärättömästi! 


Usein kirjaston asiakaspalvelussa tiedustellaan, kuka ja miten kirjastokortin saa. Vastaus: Kuka tahansa ja helposti! Kirjastokortin saa esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja täyttämällä hakemuksen. Yleiset kirjastot ovat nimittäin asuinpaikasta riippumatta kaikkien paikkoja, ja kirjastokortin voi tehdä minkä tahansa kunnan kirjastoon. 



Tiloista löytyy muutakin matalan kynnyksen tekemistä. Voit koota yhteisöllistä palapeliä, tarttua lukuhaasteisiin tai ihmetellä lehtisalin tarjontaa. Aineistonäyttelyissä nostoja saavat myös ne harvinaisemmat ja erikoisemmat kirjat, jotka ehkä muuten jäisivät hyllyyn. Poistokirjojakin on kirjastoissa jatkuvasti tarjolla. 

Toisaalta mahdollisuuksia on myös aktiiviseen toimintaan. Pääkirjaston Elers-huone ja Mellilän kirjaston kokoustila ovat varattavissa esimerkiksi harrasteryhmien tai yhdistysten kokoontumispaikaksi, ja pääkirjastossa ja Alastaron kirjastossa voi pitää näyttelyn. Vuosien saatossa esillä on ollut esimerkiksi keramiikkaa, maalauksia, veistoksia ja keräilijöiden kokoelmia postikorteista koruihin. Näyttelyideoita otetaan kirjastoissa mielellään vastaan! 



Hirvikosken kirjastossa taas asiakkaat pääsevät digitoimaan eli muuntamaan esimerkiksi vanhan vhs-nauhan vaikka dvd-levyltä katsottavaan ja käsiteltävään muotoon. Työn voi tehdä itse, mutta apua saa henkilökunnalta. Älä siis vielä heitä vanhoja hää- tai synttärivideoita pois! 

Kylillä ja keskustassa 


Vaikka nykyään kirjastot saattavat toimia tapahtumien keskuksina ja vilkkainakin kohtaamisen paikkoina, lukemisen ja kirjallisuuden edistäminen sekä aineistojen tarjoaminen ovat edelleen kirjastojen ydintehtäviä. 


Useimmat jo tietänevät, että kirjojen lisäksi kirjastoissa on esimerkiksi elokuvia, lehtiä, nuotteja, karttoja, lautapelejä ja musiikkia, Ellibs Libraryn e-kirjapalvelusta taas saa e- ja e-äänikirjoja vaikka matkalle kuultavaksi. 



Joskus muuten kannattaa käydä muussakin kuin omassa tutussa lähikirjastossa. Erilaiset esillepanot ja vaihtelevat tilaratkaisut voivat auttaa löytämään aivan uusia lukukokemuksia. 

Loimaatakin voisi melkein kutsua kirjastojen kaupungiksi, sillä lähikirjastot Alastarolla, Hirvikoskella ja Mellilässä muodostavat kattavan ja toimivan kokonaisuuden keskustassa sijaitsevan pääkirjaston kanssa. Lisäksi sama kirjastokortti käy Loiston muissa toimipaikoissa eli Kosken, Marttilan, Oripään ja Pöytyän kirjastoissa. 

Kirjastoihin hiipinyt omatoimisuus on saanut sijaa myös Loimaalla. Pääkirjastossa on itsepalvelutulostus sekä lainaus- ja palautusautomaatti, jolla voi itsenäisesti lainata, palauttaa, uusia lainoja ja tarkistaa varaukset. 


Lähikirjastoihin on lisäpalveluna tulossa omatoimimahdollisuus, joka lisää aukioloaikoja ja tuo joustavuutta asioimiseen. 

Omatoimisuus on huolettanut asiakkaita, mutta sitä ei kannata pelästyä. Loimaan kaupunginkirjastossa saa edelleen henkilökohtaista palvelua. 

 



Teksti ja kuvat: Maija Paloposki

Takaisin blogiin
Share by: