Blog Layout

Loimaan matkailukohteita toisin silmin

Loimaalta löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. On tunnettuja kohteita kuten Alpo Jaakolan Patsaspuisto, löytyy luontokohteita kuten Virttaalla sijaitseva Harjureitti, joka on vierailun arvoinen. Ja on myös historian havinaa, kuten uhrikuoppia.


Monet ovat jo nähneet Alpo Jaakolan patsaspuiston elämykselliset patsaat ja rakennelmat, joista löytää kerta toisensa jälkeen uutta huomioitavaa, mutta usealta on jäänyt kokematta Ylämökille johtavan polun tunnelma sammaleisen metsän siimeksessä. Polku kiemurtelee Alpon perustamalla Rapakonkallion luonnonsuojelualueella. Polun varrelta voi bongailla taideteoksia, j otka ovat sulautuneet tiiviisti metsän sammaleiseen olemukseen. 
Alpo Jaakolan Ylämökille johtavan polun varressa kallioon kaiverrettua taidetta.


Polun päässä on Alpon Ylämökki, johon hän pakeni Ysitien jatkuvaa moottoriajoneuvojen aiheuttamaa ”psyko-demonista” melua. Mökki on suljettu, mutta sen pihapiiriin voi tutustua. Jos jatkaa matkaa mökiltä edemmäs metsään, saattaa törmätä alkuperäiseen Loimaan-koivuun, joka löydettiin vuonna 1955.


Kivitaideteos Alpo Jaakolan Ylämökille johtavan polun varressa.

Kanta-Loimaan kirkko on yksi Loimaan suosituimmista käyntikohteista. Sen majesteetillinen koko ja lähiseudun kirkkojen ulkonäöstä poikkeava olemus, herättää kävijöissä tavan takaa ihmetystä.


Kirkon ympärillä olevan hautausmaan sankarihauta-alue rajoittuu korkeaan kallioleikkaukseen, joka antaa näyttävän taustan hyvin hoidetulle alueelle. Kirkko ja kirkon vieressä oleva kivinen, vanha lainajyvästörakennus, jossa on nykyään Loimaa-seuran ylläpitämä kotiseutumuseo, tunnetaan yleisesti, mutta monelta jäänee huomaamatta niiden väliin sijoittuva kallioalue. Alue on virallisesti nimetty muinaisjäännösalueeksi, ja on lailla suojeltu, koska kallioon on rautakaudella hakattu ainakin 39 syvennystä, joita myös kuppikiviksi tai uhrikuopiksi nimitetään. Kuppikivet ovat paikallisia pakanallisia uhripaikkoja.

Kanta-Loimaan kirkko kuulaana talvipäivänä


Historiallisia uhrikuoppia löytyy myös Alastaron Leikkilinnan alueelta. Luontopolku Leikkilinnalle lähtee Kanniston kotieläintilan poroaitauksen kulmalta. Polun varrelta löytyy ihmisen tekemien uhrikuoppien lisäksi paljon jääkauden aikaan saamia muodostumia, joita on käytetty uhripaikkoina, kuten sorsan muotoinen hioutunut kuvio kalliossa tai siirtolohkare, jonka läpi pääsee pujottautumaan. Polun päässä on komeat kalliomuodostelmat, jotka on nimetty jättiläisen portaiksi ja joita pitkin pääsee nousemaan kallion laelle.

Melliläjärvi auringonpaisteessa


Koska Loimaalla on vähän vesistöjä, kiinnittyy täällä helposti huomio vähäisten vesistöjen erikoisuuksiin. Virkistyskohteena hiekkaharjuun kaivettu Melliläjärvi on mitä mainioin auringonotto- ja uimapaikka. Näiden toimintojen lisäksi on mukava pelata rantalentistä ja frisbeegolfia. Kannattaa ehdottomasti lähteä myös kiertämään järven ympäri kulkevaa kävelyreittiä, jonka varrella on kuntoportaat. Toiselta puolelta katsottuna erottuu hyvin järven erikoinen turkoosin sininen sävy, josta taivaan pilvet ja ympäristön puut kauniisti peilautuvat.


Kaksi muuta erityistä vesistöä sijaitsevat Loimaan Virttaalla. Myllylähde on iso apilan muotoinen lähde, josta saa alkunsa Säkylän Pyhäjärveen laskeva Pyhäjoki. Myllylähteen reunalla kasvaa Suomessa uhanalainen lähdesara. Myllylähteen alueella on arteesinen kaivo, jota kutsutaan myös lirikaivoksi, ja josta voi täyttää juomapullonsa puhtaalla pohjavedellä. Vesi nousee maanpinnan yläpuolelle kapeaa putkea pitkin omalla paineellaan ilman pumppaamista.


Kuva Kankaanjärvestä



 Toinen hieno vesistö Virttaanharjun alueella on Kankaanjärvi, joka on kirkasvetinen suppajärvi. Järvi on muodostunut jääkaudenaikana, kun mannerjään vetäytyessä hiekan sisään on jäänyt jäälohkare, joka on myöhemmin sulanut ja muodostanut supan.


Teksti Eija Martti


Takaisin blogiin
Share by: