Blog Layout

Kotivarautumisen abc

Häiriötekijät eri jakeluteissä kuten esimerkiksi sähkön, veden tai vaikkapa tavaran jakelussa aiheuttavat arjen toimintaan pulmatilanteita. Varautuminen kotona pitäisikin olla kaikkien perustaidoissa. Kotitalouksissa varautumisella autetaan ennen kaikkia itseään mutta myös yhteiskuntaa. Poikkeustilanteen sattuessa jokaisen tulisi pärjätä kotona vähintään 72 tuntia.

Erilaisia vaara- ja häiriötilanteita ovat esimerkiksi myrskyn tai tulvan, tulipalon, pitkittyneen sähkökatkoksen, laajemman lakon tai ison onnettomuuden, tavaroiden jakelun tai liikenneyhteyksien katkeaminen. Erilaisiin häiriötilanteisiin ennakolta varautuminen auttaa pärjäämään arjen tilanteissa paremmin.


Kotivara



Kotivara eli kotona varautuminen on vaaratilanteen syntymisen ennaltaehkäisemistä sekä varautumista henkilöiden, omaisuuden ja ympäristön suojaamiseen kaikessa vaaratilanteessa (www.spek.fi). Varautumisessa kotona pitäisi huomioida ainakin kolmen vuorokauden itsenäiseen pärjäämiseen häiriötilanteen sattuessa. Varautumisessa pitäisi huomioida myös lähimmäiset sekä etenkin ikäihmiset ja heidän pärjääminen. 

Puhtaan veden saanti


Kolme vuorokautta eli 72 tuntia on toisille lyhyt ja helppo aika esimerkiksi ilman kaupassa käyntiä, toisilla taas tapana on käydä kaupassa päivittäin, jolloin varautumista kotona ei niinkään ole. Kaikkia meitä koskettaa puhtaan veden saanti. Vesikatko saattaa johtua esimerkiksi veden saastumisesta, onnettomuudesta, jossa oman juomakaivon vesi muuttuu käyttökelvottomaksi tai sähkökatkosta, jolloin isoltakin alueelta veden jakelu häiriintyy.


On hyvä pitää jääkaapissa jatkuvasti vettä noin pari litraa sekä vesipulloja. Kesällä kuumassa vesi tekee kauppansa, mutta myös talvella vettä kuluu sekä juomiseen että ruuanlaittoon. Kokonaisveden tarve vuorokautta kohden on noin 1-2 ämpärillistä per henkilö.


Lisäksi on muistettava sähkökatkoksen sattuessa ja veden jakelun häiriössä, että WC:n voi vetää vain kerran. Tämän jälkeen kannattaa asentaa istuinpönttöön roskapussi, johon tehdä tarpeet ja tyhjentää se tarvittaessa. Toisaalta, jos asuu maaseudulla, monesta paikasta löytyy ulkoWC, jolloin tämän käyttö helpottaa häiriötilanteessa.


Mitä pitäisi kotoa löytyä?


Päivittäisessä käytössä olevat tarvikkeet ovat olennaisia kotivarassa. Kaapeista pitäisi löytyä tarvikkeet niin ruuan kuin veden käyttöön.  Myös lemmikkien ruuat pitää huomioida. Ruuan lisäksi pitäisi kotoa löytyä paristolla toimiva radio sekä taskulamppu/kynttilät.

Alla listaus varautumisen perusasioista, jotka kotoa pitäisi löytyä:

·      ruokaa

·      vettä

·      tulitikkuja

·      käteistä rahaa

·      tarvittavat/välttämättömät lääkkeet

·      paristoilla toimiva radio ja paristoja

·      taskulamppu/kynttilöitä (kynttilöiden kanssa muistettava varovaisuus)

·      hygieniatarvikkeita

·      ensiaputarvikkeet

·      retkikeitin

·      joditabletit

·      käsisammutin/sammutuspeite


Tiedon saanti


Mikäli yhteiskuntaa koskee isompi häiriö, virallisen tiedon saanti ja viestintä korostuu. Yhteiskunta on hyvin riippuvainen sähköstä, tietotekniikasta ja tietoverkoista. Esimerkiksi akuista loppuu virta aika nopeasti ja internetistä tiedon saanti ei onnistukaan. Tässä tapauksessa paristoilla toimiva radio on ehdoton. Myös mahdolliset vara-akut kannattaa pitää täyteen ladattuna häiriötilannetta ajatellen.


Luotettavan tiedon saanti korostuu. Luotettavia tiedonlähteitä ovat mm. Yleisradion kanavat, kuntien viestintäkanavat sekä sähkö- ja vesiyhtiöiden viestintäkanavat. Myös kunnissa on varauduttu laajassa häiriötilanteessa eri tavoin viestin välittämiseen asukkaille.

Varaudu ajoissa


Nyky-yhteiskunta toimii yleensä erittäin tehokkaasti ja kotitalouksissa varautumista ei välttämättä ole tehty. Varaa jääkaappiin päivittäiseen tarpeeseen parin litran vesikannu. Etenkin jos pidät kylmästä juomavedestä, säästät vettä, kun sitä ei tarvitse juoksuttaa hanasta riittävän kylmyyden saavuttamiseksi.


Kyseenalaista myös nykyiset varastot. Löytyykö tarvittavasti kuivamuonaa? Mikrosta eikä sähköhellasta ole sähkökatkoksessa apua, millä lämmität ruuat? Mitä tuolloin kannattaa varata kaappeihin? Esimerkiksi pakasteessa olevat marjat ja muut ruuat sulavat muutamassa vuorokaudessa, joten näiden ruokien hyödyntäminen alun häiriötilanteessa auttaa monipuolisessa ruuanlaitossa. Mikäli katkos sähkön jakelussa tapahtuu talviaikaan, pystytään hyödyntämään kylmää ulkoilmaa ja pidentämään pakastetuotteiden säilymistä. Kesällä taas pidempi katkos tarkoittaa pakastekaapin nopeaa tyhjäksi syömistä.


Yleinen, joskus jopa huvittava varautumisen ensimerkki on kuntalaisten WC-paperin hamstraus. Sitä ennen kannattaisi kuitenkin miettiä ruoka- ja vesivarantojen turvaaminen arjessa.


Tutustu 72tuntia.fi -sivustoon. Löydät tarkempaa tietoa niin sähkökatkoista, suojautumisesta, kotivarasta ja vedestä sekä tartuntataudeista ja luotettavan tiedon saamisesta. Voit myös testata, minkä tasoinen varautuja olet. 



22.5.2023

Takaisin blogiin
Share by: